Odjel za talijanistiku

Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA

U crkvi sv. Donata u Zadru 17. i 18. lipnja 2022. održava se poetski maraton uz brojne sudionike između kojih su i studenti/ce našeg Sveučilišta

I ove godine profesori i studenti Sveučilišta u Zadru sudjeluju u projektu „Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA“ koji pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Sveučilišta u Zadru organizira udruga književnih stvaralaca „Riječi iznad svega“.  Program će se održati 17. i 18. lipnja 2022. u crkvi sv. Donata.

U prvom dijelu programa nazvanom „Na njima riječ ostaje“ učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadra i Zadarske županije čitaju svoju poeziju i poeziju za djecu.

Drugi dio programa „Poezija u prijevodu“ počinje 17.6. u 20 sati, a povezan je s našim studijima filologije na kojima se posebna pozornost pridaje upravo književnom prevođenju. Ove godine „Poezija u prijevodu“ posvećena je preminulim pjesnicima Tonku Maroeviću i Ivici Ušljebrki. Tonko Maroević bio je poseban gost ovoga dijela programa u prvoj godini održavanja maratona, a Ivica Ušljebrka bio je član organizacijskog odbora maratona, organizator programa „Na njima riječ ostaje“, a sudjelovao je i u radu na do sada objavljenim zajedničkim zbirkama. Studenti Sveučilišta u Zadru čitat će svoje prijevode njihovih pjesma. Ove godine ostvaruje se i iznimno važna suradnja s hrvatskim P.E.N.-om. Tako će gošće ovoga dijela programa biti hrvatske pjesnikinje i članice P.E.N.-a Gordana Benić, Diana Burazer, Dorta Jagić i Andriana Škunca. Tijekom večeri, osim razgovora s pjesnikinjama, moći ćemo čuti i njihovu poeziju na različitim jezicima. Poseban gost večeri je i član katalonskog P.E.N.-a, pjesnik i prevodilac Pau Sanchis i Ferrer koji se ovaj put neće predstaviti kao pjesnik, već će kao prevoditelj njegove poezije govoriti o Tonku Maroeviću. Moderiraju: Rafaela Božić i Iva Grgić Maroević.

Veliki maraton održava se u subotu, a započinje milenijskom fotografijom Šime Strikomana. Veliki maraton vodi Emilija Mijatović.

Nakon maratona tiskat će se i zbirka pročitanih pjesama u kojoj će se naći i prijevodi poezije studenata našega Sveučilišta.