Odjel za talijanistiku

Objavljen zbornik radova Međunarodnoga znanstvenog skupa u spomen na prof. dr. sc. Matu Zorića (1927. – 2016.): Zadar – Šibenik, 17. – 18. studenoga 2017.

Zbornik sadrži radove Međunarodnog znanstvenog skupa u spomen na prof. dr. sc. Matu Zorića (1927. – 2016.), održanog 16. i 17. studenoga 2017. godine u organizaciji Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru i Gradske knjižnice „Juraj Šišgorić” u Šibeniku. Na skupu je sudjelovalo tridesetak uglednih talijanista i komparatista iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore, koji su svojim izlaganjima odali počast velikom književnom povjesničaru, filologu u počasnom zvanju professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. O znanstvenoj i nastavnoj djelatnosti Mate Zorića u različitim su prilikama pisali njegovi kolege, prijatelji i učenici, izražavajući, svatko na svoj način, divljenje i duboko poštovanje prema njegovu golemom opusu i ističući posebnosti njegova pristupa, stila i jezičnog izraza iz kojeg izvire radost strastvenog i neumornog istraživača koji svakoj temi pristupa ozbiljno vodeći računa o najsitnijim detaljima u analizi i izlaganju, nudeći pritom konkretne smjernice za buduća istraživanja. Posebni hommage profesoru Zoriću dali su njegovi kolege, učenici i suradnici s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizacijom međunarodnog znanstvenog skupa 1997. godine, u povodu 70. godine rođenja i dodjele naslova professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Skupom održanim u Zadru 2017., godinu dana nakon njegove smrti i objavljivanjem izlaganja u ovom zborniku, Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru pridružuje se odavanju počasti i zahvalnosti velikom profesoru. U međuvremenu su nas, nažalost, napustili i neki sudionici skupa – autori priloga – kojih se također sjećamo s tugom i osobitim poštovanjem.
Zbornik sadrži dvadeset pet priloga podijeljenih u tri cjeline: Mate ZorićItalica et Croatica; LitterariaVaria; LinguisticaVaria. Raznovrsnošću tema zbornik na određeni način odražava svestrani znanstveni interes profesora Zorića. Posebno su sveobuhvatne Zorićeve studije o stoljetnim hrvatsko–talijanskim i slavensko-romanskim književnim prožimanjima na Jadranu potaknule brojne talijaniste na istraživanje te kompleksne i važne tematike. U tom smislu zbornik predstavlja daljnji doprinos proučavanjima književno-kulturnih dodira i prožimanja na Jadranu i može se koristiti kao udžbenik za odgovarajuće sveučilišne kolegije iz književnosti i jezikoslovlja te kao vrijedan izvor podataka i bibliografije talijanistima, komparatistima i općenito filolozima.

Poveznica na zbornik: 

https://morepress.unizd.hr/books/index.php/press/catalog/book/102