Odjel za talijanistiku

Održani Dani talijanistike 2023.

U organizaciji našega Odjela prošloga tjedna odvili su se još jedni Dani talijanistike. Na repertoaru se našlo niz aktivnosti koje su se odvijale na različitim lokacijama, a sve to u cilju promocije talijanskoga jezika, povijesti, kulture te isticanja višestoljetnih prožimanja naše i talijanske povijesti, umjetnosti i kulture.

U ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u studentskom klubu Božo Lerotić održana je radionica Marcovaldo di Italo Calvino – Lavoriamo sulla novella La pietanziera i kviz na spomenutu temu. Mentor aktivnosti bila je Danijela Berišić Antić, prof., viša lektorica, a radionicu i kviz uspješno su vodili studenti Marko Miočić, Lorena Lucijana Roso, Ivana Šale uz sudjelovanje učenika Gimnazije Vladimira Nazora i njihovih nastavnica talijanskoga jezika.

U utorak, 9. svibnja 2023., kao i u četvrtak, 11. svibnja 2023. studenti Odjela za talijanistiku sa svojim predmetnim nastavnicama posjetili su u više grupa Kneževu palaču, odnosno izložbu Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu gdje su mogli vidjeti najbolja djela koja su proizašla iz stoljeća talijanskog umjetničkog obrta.

U utorak je u studentskom klubu Božo Lerotić održano niz zanimljivih aktivnosti: Sketch comico La suocera (mentor i autor: Danijela Berišić Antić, prof., viša lektorica; glumci: Domagoj Badžim, Lorenzo Spada, Anica Tomazinić, Mia Vladić); Prezentacija najboljih izvedbi/radova u akad. god. 2021./2022.; Talent show Giovani talenti del Dipartimento di Italianistica 2023; Kviz općeg znanja (voditelji: Karmen Tolić i Lorenzo Spada) te Mini koncert studenata Odjela.

Četvrtak, 11. svibnja 2023. bio je dan kada su naši studenti i njihove mentorice gostovali u lokalnim ustanovama predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Tako su naše studentice Valentina Dominković, Nikolina Paraman i Ivona Vranković u Dječjem vrtiću Žuto pače održale radionicu Girotondo pod mentorstvom Elene Kiprovska Knežić, dipl. filolog, predavačice. U Osnovnoj školi Krune Krstića i Osnovnoj školi Petra Preradovića studentice Marta Jakušić, Domenika Palić i Petra Roso u petim su razredima održale radionicu Viva la mamma! Pod mentorstvom Mirte Tomas, prof., više predavačice.

Ovim putem zahvaljujemo svima na sudjelovanju i entuzijazmu!